
Loes Knetsch ©
Als ik langs zo’n oven loop met kippetjes erin, ruikt dat wel zo lekker. Of wanneer iemand spekkies bakt met uitjes. Maar ik ben vegetarier. Sinds 2 jaar eet ik geen vlees meer. Daarom ik krijg veel vragen. Van mijn oppas kinderen, maar ook van mijn familie.
- Vind je het zielig voor de dieren?
- Waarom eet je het niet als je het wel lekker vindt?
- Je kan toch wel dieren eten die het goed hebben gehad?
- Heb je wel leren schoenen?
Waarom word je vegetarier als je van vlees houdt?
Dat heeft voor mij maar één reden:
De wereld kan de druk niet aan.
Zolang we doorgaan op dezelfde voet, en zelfs alles vermeerderen, dan hebben de kinderen van mijn kleinkinderen straks een enorm probleem. En ik kan wel met mijn vinger wijzen naar de politiek, of naar ieder ander. Maar dan zal er weinig veranderen. En zoals Mahatma Gandhi zei:
Mahatma Gandhi was een leider en wijsgeer die leefde in Indië van 1869 tot 1948.
Je moet de verandering zijn die je in de wereld wilt zien ~ Mahatma Gandhi
Verander de wereld, begin bij jezelf
Want er gaat niets veranderen als je wacht op anderen. Daarom heb ik besloten om geen vlees meer te eten, ondanks dat ik er altijd erg van heb genoten. De productie van vlees geeft een te grote impact op de wereld.
Onze generatie op aarde
Door het gedrag van de mens neemt de opwarming van de aarde toe. We kunnen er niet meer omheen dat dit gebeurd. En wij zijn de vierde generatie die het veroorzaakt heeft, maar tegelijkertijd ook de laatste generatie die het een halt kan toeroepen. Als we wachten tot onze kleinkinderen volwassen zijn, dan is het te laat.
Ik had een gesprekje met mijn moeder, zij is inmiddels 90, en ze zei: “In de Bijbel staat toch ook dat de mensen vlees mogen eten?” “Ja, dat klopt, mam, maar naar schatting leefden er in het jaar 0 ongeveer 200 miljoen mensen op aarde en gaf het eten van vlees helemaal geen problemen. Op dit moment leven er
mensen op aarde. En als alle mensen op aarde er dezelde levensstijl op na gaan houden zoals wij hier hebben in het Westen, dan hebben we op dit moment al 3,5 aarde nodig. Er moet dus redelijk wat veranderen om de aarde leefbaar te houden voor iedereen. Want de wereld bevolking groeit. Naar schatting zullen er in 2050 ongeveer 9,5 miljard mensen zijn.
Cijfers over de vlees productie en consumptie
Op dit moment leven er ruim 7,5 miljard mensen op aarde. Laten we nu eens uitgaan van de vlees consumptie in Nederland. Dat ligt ongeveer rond de 40 kg p.p. per jaar en dat komt neer op:
7,5 miljard x 40 kilogram = 30 miljard kilogram vlees voor de gehele wereld bevolking.
Om 1 kilogram vlees te verkrijgen heb je ongeveer 6 kilogram graan nodig en 15.000 liter water
30 miljard kilogram vlees x 6 kilogram graan = 180 miljard kilogram graan
en 30 miljard kilogram vlees x 15.000 liter water = 450.000 liter water
Met 7,5 miljard wereldburgers is er per wereldburger maar 0,2 ha landbouwgrond beschikbaar. Deze landbouwgrond wordt nu voor het merendeel gebruikt voor het telen van granen en grassen voor de veeteelt en de zuivel productie.
2050 – 9,5 miljard mensen
Veel mensen denken, het zal zo’n vaart niet lopen. Maar we kunnen echt niet op deze voet verder met al onze schoenen. Bossen blijven kappen. De vlees productie opvoeren. Kleding kasten laten uitpuilen. Interieurs vernieuwen. Meerdere keren per jaar op vliegvakanties. Alles wat wij doen veroorzaakt een verhoging van het broeikas effect.
Welke broeikas gassen zijn er?
Co2 = Koolstofdioxide, aardolie, steenkolen en aardgas. Ook zit het opgeslagen on bomen en komt het vrij als ze verbranden of verrotten.
CH4 = Methaan, komt in de lucht bij het verteren van voedsel bij vee. 1 kilo methaan = 28 kilo C02
N2O = Lachgas, distikstofoxide, (voorheen stikstofoxidule) Dierlijke mest en kunstmest. I kilo lachgas = 265 kilo Co2
NH3 = Amoniak, alle ontlasting van mens en dier.
H2O = Waterdamp. Waterdamp is een gevolg van het opwarmen van de aarde. Daardoor verwampt er steeds meer en sneller water.
Het grootste probleem wat ontstaat is de waterdamp. Door de opwarming van de atmosfeer ontstaat er steeds meer waterdamp. Het resultaat daarvan zijn gigantische hoosbuien. Welke weer overstromingen veroorzaken.
Wat of wie is precies de oorzaak van broeikas gassen?
Dat is erg moeilijk aan te geven. Wat wel vast staat is dat het gedrag van de mensen de oorzaak is. Je kunt onmogelijk een sector de schuld geven.
Energie op #1
We gebruiken allemaal energie. Voor o.a de verwarming, ons vervoer, de computer, de tablet, telefoon, verlichting en koken en bereiden van voedsel. We gebruiken ook verborgen energie. Energie wat nodig is voor het produceren van gebruiksartikelen.
Industrie op #2
Alles wat geproduceerd wordt in fabrieken en wat wij dan weer kopen. Voedsel, gebruiksartikelen (auto’s, kleding, schoenen, electronische apparaten etc.), luxe artikelen en gadgets. De productie van kleding, met name katoen, is ook een zware last. Deze producten worden wereldwijd vervoerd en zijn dan ook nauw verbonden met de transport sector op #3. Ook het productie proces is weer verbonden met energie op #1.
Transport op #3
Transport van alles genoend op #2. Veetransporten. Voedseltransporten (wij willen graag het hele jaar alles eten) Zakelijk en prive reizen. Vlieg, bus en auto vakanties.
Veeteelt en zuivel op #4
De productie van vlees en zuivel alleen staat op #4. Maar dan ben je er nog niet, hier komt ook een gedeelte bij van de transport sector #3 en de industrie op #2. Maar ook #7 voor de biomassa afval.
Fossiele brandstof winning op #5
Het opboren van olie en aardgas. Wat ook weer vervoerd moet worden dus een connectie heeft met transport op #3
Gebouwen en bedrijven op #6
Alle energie die nodig is voor het bouwen en bewonen van gebouwen. De verwarming en de airconditioning. Maar ook de decoupeerzaag en de boormachines etc. om het gebouw te maken. En uiteraard heeft dit ook weer een connectie met transport op #3
Landbouw en biomassa verbranding op #7
De impact van landbouw is een stuk lager dan die van de veeteelt, hoewel het wel direct met elkaar in contact staat, want 80% van de verbouwde gewassen worden als veevoer gebruikt. Biomassa wordt gewonnen uit plantaardige grondstoffen en dierlijk (rest)materiaal zoals onder andere suikerriet, mais, koolzaadolie, palmolie en dierlijke vetten, en wordt weer gebruikt voor productie processen.
Afvalverwerking en verbranding op #8
En alles wat we niet meer nodig hebben beland op de afvalberg of in het riool, welke dan ook een plekje krijgt in de lijst van oorzaken voor broeikas gassen. Je kunt de afvalverwerking ook weer koppelen aan het transport op #3
Alles is verbonden met elkaar
Je kunt alle sectoren niet loskoppelen van elkaar, ze zijn onderling verbonden.
Het produceren van voedsel #2, #4 en #7 nemen energie #1 en moeten getransporteerd worden #3 waar brandstof voor nodig is #5 wat plaats vind in gebouwen #6 en met verpakkingen die afval geven en ontlasting #8 en dierlijke mest veroorzaken #7
Het is daarom nog niet zo eenvouding om dit enorme probleem aan te pakken.
Wat moeten we aanpakken om het Co2 probleem op te lossen?
- Opwekking van energie moet volledig groen worden
- We moeten van de wegwerp maatschappij een duurzame maatschappij maken
- We moeten meer bewust met transporten omgaan
- De vlees en zuivel consumptie moet drastisch verminderen
- Geen fossiele brandstof meer, enorme subsidies op groene alternatieve
- Alle gebouwen moeten energie neutraal worden
- Landbouw sector moet omgevormd worden tot 80% voor menselijke consumptie
- Bewustwording tot consuminderen moet worden gestimuleerd
Je eigen voetafdruk verminderen
Je kan wel naar de cijfers kijken maar het gaat erom wat jij en ik doen. Als je maar iets doet, heeft het al effect. 7,5 miljard mensen die iets ondernemen om de wereld een klein beetje beter te maken heeft een groot effect.
Mijn vader zei altijd, als 7,5 miljard mensen 1 papiertje weggooien en niet in het oud papier doen dan kost dat een heel bos.
Wat zou je kunnen doen?
- Minder vlees eten, of vegetarier worden.
- Wat langer met je kleding doen.
- Wat minder schoenen kopen.
- Er op letten of het eten dat je koopt in Nederland is geproduceerd.
- Zakken in prullenbakken legen en hergebruiken.
- Investeren in zonnepanelen.
- Een vest aandoen i.p.v. de thermostaat omhoog draaien.
- Korter douchen, geen bad nemen.
- Opladers uit het stopcontact halen.
- Standby apparaten uitzetten, gebruik stekkerdozen met een aan en uit knop.
- Afgewogen fruit en groenten zo in de tas doen zonder plastic zakje en de stickers op de boodschappentas plakken.
- (Spaar) lampen uit doen in vertrekken waar je niet bent.
- Gebruik de wasdroger alleen bij noodgevallen.
- Kook altijd met de deksel op de pan.
- Gebruik geen vuurkorf.
- Doe de gordijnen dicht.
- Doe vershoudfolie in kieren bij ramen, een geweldig tochtwerend middel! (rol het op en gebruik een mes).
- Ontdooi je vriezer optijd.
- Gebruik liever LED lampen dan halogeen.
- Zet de airco uit wanneer het niet echt nodig is.
- Laat de auto staan en pak de fiets wanneer het even kan.
- Let op de hoeveelheid verpakkingsmateriaal als je iets koopt.
Het maakt uit wat je doet, doe iets!






