Terrorisme Als Exportmiddel En De Wereld Kijkt Toe

Terrorisme als exportmiddel

Loes Knetsch ©

Dit is mijn visie op het wereld gebeuren, je kunt het er mee eens zijn of niet.

Terrorisme als exportmiddel, kat uit de boom kijken
De ver van ons bed show

Zitten we te slapen? Of verliezen we de touwtjes uit handen? Er lijken steeds meer brandhaarden te onstaan wereldwijd waar we geen grip meer op hebben of enige invloed op kunnen uitbrengen. Het Rode Kruis weet gewoon niet waar ze eerst moeten helpen. Miljoenen mensen smeken om hulp. Tot voor kort, leken de conflicten allemaal een beetje aan ons voorbij te gaan. Een soort “ver van ons bed show.” Lokale burgeroorlogen waar hier en daar wat VN vredestroepen worden ingezet. Maar waar in de gebieden, rondom de troepen, gewoon door wordt gemarteld en gemoord. We keken toe en nog steeds kijken we toe. In Sebrenica, in Afghanistan, in Mali, in Syrië. Leidzaam wachten we netjes op de Middelandse Zee op de volgende boot vluchtelingen. Er zijn zelfs aanvaringen tussen twee partijen op zee. Sturen we ze terug naar het uitzichtloze Libië? Of sturen we ze vooruit naar het uitzichtloze Lambadusa? Maar nog steeds kijken we de kat uit de boom en naar een ver van ons bed show.

De Oppervlakkigheid

immigratie vluchtelingen ellende

We pinken eens een traantje weg

Ondertussen gaat het leven gewoon door. We schudden ons hoofd eens, pinken bij heftig nieuws misschien een traanje weg. We weten tijdens verjaarspartijtjes precies waar het allemaal mis gaat en wie de schurken zijn. Ondertussen maken we onszelf druk over van alles en nog wat. Die euro die we moeten inleveren op ons loon. De benzine prijs die weer omhoog gegaan is. Wat we vandaag zullen aantrekken en of onze make up en haar wel goed zit. Het tuintje van de buurvrouw. En wat we wel of niet in onze boodschappenkar leggen.

Doofpot

Dat er in de Oekraïne een vliegtuig uit de lucht wordt geschoten is zo’n beetje in de doofpot gestopt. Er is echt wel te achterhalen, in onze moderne digitijd, wie dat bericht heeft verzonden dat ze een vliegtuig hadden neergehaald. Met grote precisie kunnen ze exact deze telefoon traceren en de persoon erachter identificeren. Doofpotje?

Dat Assad zijn eigen volk met chemische wapens bestook verdwijnt in de “niet nieuws meer” pot. Vele burgers, waaronder honderden kinderen, verloren het leven op een gruwelijke wijze. De waarschuwing van Obama, dat wanneer er chemische wapens zouden worden gebruikt, dit echt een grens te ver zou zijn, blijk een loze waarschuwing. Obama greep niet in en liet Frankrijk in de kou staan en keek toe.

Dat Turkije door ons betaald krijgt om miljoenen Sirische vluchtelingen tegen te houden, maar ondertussen alle mensen- en kinderrechten in de kampen overtreed lijkt ons niet te deren. Iedereen weet het of had het kunnen weten. Het was in reportages, het stond in alle kranten. We blijven liever in ons eigen “vetpotje” roeren.

Actie

In 2012 hadden we de actie tegen Joseph Koney, de leider van het leger van de Heer (LRA). Op veel ramen prijkte de Koney 2012 poster. Hoewel Koney nog steeds op vrije voeten is en onvrijwillige kind soldaten recruteerd, lijkt het erop dat er steeds meer successen worden geboekt welke zijn te lezen op de website van Invisible Children. Lokale en internationale acties kunnen dus wel degelijk een verschil maken.

IS

IS, aldaar in de volksmond Daesh genoemd, maait om zich heen met verwoestingen, martelingen en moorden. De 2 boven een vuurtje geroosterde Jordaanse piloten zal me altijd bij blijven. De export middelen van IS zijn olie en terrorisme. Wij kopen olie van IS, hetzij via via, maar toch, we kunnen het weten, net zo goed dat de Turkse authoriteiten het kunnen weten dat olie afkomstig uit door IS bezet gebied in Sirïe, IS dus steunt! Lees hier meer…

Comfortzone

Onze comfortzone wordt door Terrorisme bedreigd. Plotseling staat de ver van mijn bed show direct voor de deur op onze stoep. Dat geeft toch wel even een wat minder beeld. Het zijn nu niet de Sirische of Afrikaanse bevolking en kinderen die worden bedreigd. Het zijn nu wij zelf en onze eigen kinderen! Welke rekening gaan we in Godsnaam betalen?

Macht en onmacht

Waarom komen mensen in actie? Er zijn meerdere redenen waarom mensen in actie komen. Meestal gaat het om macht of juist onmacht.

Hier zijn 4 van mijn redenen.

 1. Ze hebben een rot leven.
 2. Ze willen de macht houden.
 3. Ze hebben een ideologie die ze aan anderen willen opleggen.
 4. Ze worden bedreigd.
1. Ze hebben een rot leven

Vraag aan de gemiddelde Amerikaan wat het grootste probleem in hun land is, en ze hebben het over de economie en de werkloosheid. Maar het echte probleem is dat ruim een kwart van de Afro-Amerikanen en latino’s in Amerika in armoede leeft. 14% van de Russen leeft onder de armoede grens. Meer dan 2,5 miljoen Nederlanders leeft in armoede. Nu heb ik het hier over de “rijke” westerse landen. Waar we het voor elkaar krijgen om onze medeburgers uit te zuigen en, soms zelfs noodgedwongen, het criminele pad opsturen. Hoe zal het dan gaan in 3e wereld landen? Vind jij het zo vreemd dat die mensen daar vandaan komen uit hun extreme uitzichtloze armoedige bestaan, om hier, in voor hun relatieve rijkdom, een kans te wagen? In veel Afrikaanse landen ligt het gemiddelde inkomen ver beneden de $400 per maand. Wanneer er $50 of meer per maand opgestuurd kan worden, is de familie de koning zo rijk!

2. Ze willen de macht of hebben de macht

Ze hebben de macht

De macht en het Nationale leger ter beschikking. Mensen als Assad (Syrië), Erdogan (Turkye) Poetin (Okraïne, Sirië/Turkye), Duterte (drugsoorlog), maar ook Amerika (permanente leger bases in 130 landen). De machthebbers onderdrukken minderheden en andere bevolkingsgroepen.

Ze willen de macht

De twee grootste bevolkingsgroepen in Zuid Soedan, Dinka en Nuer, zijn inmiddels in een bloedige strijd verwikkeld geraakt.
Burger oorlog in Jemen veroorzaakt dat ruim 460 duizend kinderen jonger dan 5 jaar op het randje van de dood balanceren door gebrek aan voedsel en de uitbraak van Cholera.

Libië met twee kampen, Dignity en Dawn, en daarnaast veel groepen die het recht in eigen hand nemen. Ze rijden in hun Jeepjes en zaaien dood en verderf. De islamisten, de aan de Moslimbroederschap gelieerde Misrata-brigades, IS fundamentalistische jihadisten.

3. Ze hebben een ideologie die ze aan anderen willen opleggen

Boko Haram in Nigeria wil een islamitisch kalifaat oprichten.
Irak, Mosul, de IS jihadisten verbieden burgers te vertrekken en gebruiken ze als levend schild.
Terroristische zelfmoord acties wereldwijd.

4. Ze worden bedreigd

In Myanmar zijn de Rohingya’s massaal op de vlucht geslagen omdat ze met genocide worden bedreigd. Velen zitten nu in zwaar bewapende kampen. Vrouwen worden verkracht en kinderen worden levend verbrand.

De Syrische bevolking is massaal op de vlucht geslagen omdat ze niet van één kant maar van verschillende kanten met de dood bedreigd worden. Assad, zelf een Alawite, valt zijn eigen mensen aan. De moslim broederschap en IS doen er nog eens even een schepje bovenop. De bevolking in Syrië is nogal divers, zowel in culturele achtergrond als in geloofsovertuigingen: Soenieten, Sjiieten, Alawiten, Armeniërs, Koerden, Aremeeërs, Arabieren, Grieken, Christenen, Assyriërs, Jezidi’s, Turkomannen, Tsjerkessen, Druzen, Palestijnen.

Waarom komen mensen niet in actie?

Comfort zone

In welke comfort zone zit jij?

Zolang mensen een comfortable bestaan hebben zullen ze niet in actie komen. Een enkeling daar gelaten. Die zie je dan ook met een collecte bus aan de deur. Een ketting van mensen maken bij een protest voor sluiting van een kerncentrale, flyeren in de stad of een actie organiseren om geld op te halen of iets tegen te werken. Maar zolang het eigen haggie van individuele mensen niet direct bedreigd wordt, zal het hun tijd wel duren. Waarom zou je tenslotte uit je TV stoel opstaan als het jou niet direct raak? De verantwoordelijkheid ligt immers niet bij jou? Of toch wel?

Liggen de oplossingen voor de hand?

Het is niet zo eenvouding om een pasklaar antwoord te hebben op een wereldwijd probleem. Je hebt te maken met verschillende culturen, regels en opvattingen van andere automome regeringen.

Eerlijk zullen we alles delen.

Rechtvaardigheid voor iedereen. Natuurlijk mag er verschil zijn tussen inkomens, maar wanneer een baas, en vaak zijn er meerdere bazen en managers, 100x meer verdient dan de werknemers, dan riekt dit, mijns inziens, naar uitbuiting. Als een bedrijf goed draait, is dit niet alleen de verdienste van het management, maar ook de verdienste van de arbeider op de werkvloer die zijn werk perfect uitvoert. Geef je arbeiders een aandeel in je bedrijf, dan werken ze, in principe, voor zichzelf. Hoe beter het bedrijf draait, des te meer wordt ook het aandeel waard. Als een werknemer besluit het bedrijf te verlaten, moet het aandeel worden terug verkocht. Aandeelhouders met hart voor de zaak.

Eerlijke handel

Europa kaart

Zolang wij, als westerse rijke landen, alsmaar voor een dubbeltje op de eerste rij willen blijven zitten, zullen de vluchtelingen in grote getalen blijven komen. Wanneer families in hun eigen land nauwelijks rond kunnen komen van b.v. de koffie en katoen oogsten, zijn ze wel genoodzaakt om ergens anders een beter leven op te bouwen. Wanneer wij hier een paar stapjes terug doen, en een beetje meer gaan betalen voor onze goederen uit de armste landen, dan wordt het leven daar een beetje aangenamer en de drang om hierheen te komen veel minder. Dat lijkt mij tenminste een logisch gevolg. Dus kies eens wat vaker voor een fair-trade product als je de vluchtelingen stroom zat bent en daadwerkelijk iets wilt doen.

Transparantie

Je ziet deze enorme verschillen ook tussen leiders en elite van landen en hun burgers. Er verdwijnen nog steeds enorme bedragen van NGO’s in verkeerde handen. En hoewel financiële routes steeds transparanter worden, we zijn nog lang niet waar we wezen moeten. Corrupte regeringen en authoriteiten sluizen veel hulp geld en goederen weg van de mensen waarvoor het bedoelt was. Hele konvooien hulpgoederen “verdwijnen” en worden verkocht op de zwarte markt.

Maximaliseer eigendommen én “minimaliseer” inkomens

Ik vind het persoonlijk van de zotte dat er mensen zijn met biljarden op hun bankrekening en dat er een biljard mensen zijn die helemaal niets hebben. Het is helemaal niet zo raar dat er hele volksstammen in opstand komen tegen zo’n oneerlijke verdeling. Het verschil tussen iemand die kaviaar eet op een luxe jacht en iemand die zijn kostje op een vuilnisbelt bij elkaar moet scharrelen is domweg te groot! Daar hoef je geen Einstein voor te heten om dat in te zien. In een groot aantal landen is een minimum inkomen al geregeld, helaas nog niet overal ter wereld. Daar zou onze prioriteit moeten liggen. Zorgen dat iedereen een basis bestaansrecht heeft, een minimum inkomen, recht op scholing, gezondheidzorg en huisvesting. Daarnaast zou er een maximum moeten zijn voor iedereen voor het vergaren van geld en goederen. En dat maximum mag best rond de 10 miljoen liggen, dan heb je een goed leven. Alles daarboven zou wereldwijd herverdeeld kunnen worden o.a. voor een basisinkomen, gezondheidszorg, onderwijs, onderzoek en handhaving.

Een cursus voor de (immigrerende) mens

Ik moet zeggen, de meeste mensen, die ik tegen kom, gebruiken hun intelligentie. Maar soms denk ik wel, hier is een cursus inderdaad niet geheel misplaatst. Een cursus voor de allochtoon maar ook voor de autochtoon om wederzijds begrip te creëren. De cultuurverschillen en daarmee het onbegrip zijn vaak verschrikkelijk groot. En wat wij in Nederland gewoon vinden, kan voor immigranten een heuse cultuurshock zijn.

Nederland

In Nederland is het verplicht om een inburgeringscursus te volgen en officeel naar school te gaan, wanneer een vluchteling langer dan 3 maanden verblijft. Ze leren de taal en worden begeleid om over de gewoontes van de Nederlander te leren. Dit is nog lang niet een feit in alle Europeese landen.

Duitsland

Voor het verkrijgen van de Duitse nationaliteit bestaat nog geen inburgeringsexamen. Wel moeten immigranten een 600 uur durende cursus volgen om de Duitse taal te leren en over de gewoontes in ruil voor een verblijfsvergunning.

Groot Britanië

Sinds kort krijgt een migrant in de UK (Schotland, Wales en Noord-Ierland) pas een Brits paspoort als hij de test ‘Life in the UK’ heeft gehaald. Het is echter geen verplichting bij binnenkomst, en veel immigranten verdwijnen daar dan ook in de illigaliteit met de nodige problemen vandien. Je treft er honderden niet ingeburgerde bij elkaar geclutterde groepen jonge mannen aan die de plaatselijke bevolking terroriseren met onaangepast gedrag. De UK kiest ervoor om uit de EU te stappen, en geven aan dat de gigantische toename van de vluchtelingenstroom één van de struikelblokken is die pleit voor de Brexit. Ze zouden er verstandiger aandoen om deze import burgers een verplichte inburgering cursus op te leggen. En ze bij binnenkomst direct in kaart te brengen.

Frankrijk

Immigranten/vluchtelingen die naar Frankrijk komen hoeven geen verplichte inburgeringscursus in ruil voor een verblijfsvergunning. Wel kunnen ze een integratiecontract afsluiten, wat niet verplicht is, alleen als de immigrant een Franse Nationaliteit wil verkrijgen.

Denemarken

Wie niet komt opdagen voor de verplichte inburgeringscursus in Denemarken, wordt gekort op de uitkering. Pas na 7 jaar kun je een permanente verblijfsvergunning krijgen.

Zweden

Waarom gaan duizenden vluchtelingen weg uit Zweden? Artikel van het NRC

Terrorisme als exportmiddel

Terrorisme als exportmiddel

Gelijk met alle autentieke vluchtelingen, komen ook de rotte appels mee. Niet alleen de economische gelukszoekers uit de Oostblok- en Afrikaanse landen, maar ook extreem fanatieke moslimstrijders uit het Midden Oosten. Het is een heel probleem om deze extremisten en onrechtmatige immigranten er uit te filteren. Veelal zijn ze alle identiteitsdocumenten kwijt geraakt onderweg, hetzij met opzet vernietigd of door omstandigheden. Maar ook doordat ze gewoon niet van dat soort documenten hebben. Sommigen weten niet eens hun geboorte datum. Het is voor instanties soms moeilijk te achterhalen waar iemand precies vandaan komt en hoe oud ze zijn.

Strijders voor het Islamitisch Kalifaat

Met het kalifaat bedoelt IS dat zij niet alleen de islamitische landen, maar de gehele wereld onder een islamitische gezag willen brengen van één regering die zich baseert op de soennitische tak van de islam. Met als enige wet “De Sharia.” Dit was ook het geval in alle islamitische landen de eerste eeuwen van het bestaan van de islam. De islamitische wereld is daarna uiteengevallen in meerdere staten. IS wil een eenheid creëren en in de gehele wereld een extremistisch soennitisch regime installeren. De strijders van IS hebben hun paspoorten vernietigd, om te laten zien dat landsgrenzen voor hen geen betekenis hebben. De strijders voor het Kalifaat vinden dan ook dat ze iedere “ongelovige” mogen vernietigen op aarde om hun doel, één soennitische wereld regering, te bereiken. Daesh, ofwel IS, is de rijkste terroristische beweging ooit.

Adequaat optreden is van levensbelang

We zijn allemaal even verantwoordelijk. De politieke leiders net zo goed als de gewone burger. Wanneer een land als Amerika een mega wapendeal afsluit met Saudi Arabië, waarvan we weten dat ze de oppositie van Syrië steunen, de Soennieten, dan moet je jezelf toch even achter de oren krabben en afvragen tegen wie die wapens ingezet gaan worden in de toekomst. De VS gaat meteen voor 110 miljard dollar wapentuig leveren, en het is daarmee de grootste wapenovereenkomst die de Amerikanen ooit hebben afgesloten. De komende tien jaar komt daar nog eens voor 350 miljard dollar aan militair materieel bij. Ze claimen dat dit een waarborg is voor stabiliteit in de regio. En dan te bedenken dat de Saudi’s het ultra-conservatieve Wahhabi geloof aanhangen met de Sharia wetten, hetzelfde Islamitische geloof is waarmee IS zichzelf identificeert en mee vereenzelvigd.

En als de overheid besluit om een asielzoekers centrum van duizenden allochtonen bij een klein dorpje te plaatsen stuit dit op onbegrip en protest. Niet zozeer dat de mensen tegen het opvangen van vluchtelingen zijn, maar meer omdat de hoeveelheid niet in verhouding is. En daar komt dan gelijk de verantwoordelijkheid van de gewone burger om de hoek. De overheiden die dit soort besluiten nemen zijn wel gekozen door de gewone burger. Als je een ander beleid wilt dan zou je jezelf moeten verdiepen in de politieke programma’s van de verschillende partijen. Wanneer je een overheid wilt die meer in overleg treed met de bevolking en beter luistert naar de wensen van de burgers, kan je waarschijnlijk beter op een andere partij stemmen. Niet iedereen hoeft een activist te zijn, maar even nadenken over de situatie in de wereld en om ons heen zou heel verstandig zijn.
Vragen en antwoorden over het Nederlandse asiel beleid.

Wat vertellen we onze kinderen?

Hoe lichten we onze kinderen in? Wat vertellen we ze over de toestand in de wereld en de verschillende godsdiensten? Maken we wereldburgers van ze of chauvinisten? Laten we onze kinderen vrij in het kiezen van hun vrienden of sturen we hun keuzes bij met onze eigen vooroordelen? Stop je pure angst en argwaan in je kind of geef je ze een verstandige kijk op het wereldgebeuren? Als ouders en opvoeders hebben we een verantwoordelijke en belangrijke positie, en onze intepretatie creëert het toekomstige wereldbeeld van de volgende generatie.

Loes Knetsch

Lees ook…

Gerelateerde berichten
Kabinet Rutte ruïneert Nederland, mensen wordt wakker!

Loes Knetsch © Steeds vaker valt het me op hoe kabinet Rutte konkelt en draait om hun (financiële) verantwoordingen af Lees meer...

Multiculturele Evoluerende Gemeenschap
Wie gun jij economische vooruitgang - Loesje

That is not an asylum seeker, that's a human being That is not an asylum seeker, Lees meer...

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Reacties (2)

 1. Olexsandr

  Loes. Большая робота зделана. Я вами восхищаюсь. Мне кажеца вашем сердце живет добро и понимание мира единого целого . Что заключает любовь и справедливость. Я рад быть вашым другом . С уважением Olexsandr.

  Reageren
  1. Loes (Auteur bericht)

   Hello Olexandr, I had to use Google translate, because I can not read Russian. Thank you for your kind words. Thank you for being my friend too. I wish you prosperity and a good life. Regards, Loes

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate other languages »

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie instellingen op deze website zijn ingesteld op "cookies toestaan" om voor u de beste browserversie mogelijk te maken. Als u deze website blijft gebruiken zonder uw cookie-instellingen te wijzigen of u klikt op 'Accepteren' hieronder, stemt u hierbij in. Voor meer informatie verwijs ik u naar GDPR voorschriften voor cookie en tracking beleid. Als je niet wilt dat er cookies geplaatst worden, staat het je vrij om deze website te verlaten. COOKIES WEIGEREN

Sluiten