
Loes Knetsch ©
Mijnheer Dijkhoff sloeg de plank behoorlijk mis met het oplaten van 500 helium ballonnen tijdens een VVD-congress. Dhr. Dijkhoff haalt even zijn schouders op, boeien, het zijn toch biologisch afbreekbare? Mijnheer Dijkhoff, alles is biologisch afbreekbaar, als je maar lang genoeg wacht! Voordat deze 500 ballonnen door de natuur zijn verteerd, zijn we een aantal maanden verder. Ondertussen slingeren ze daar wel rond en kunnen de ballonnen door dieren opgegeten worden. Daar kan hun inwendige systeem niet zo goed tegen.
Onderzoek schadelijkheid latex ballonnen Wageningen University & Research
7 milieu missers
(volgens mij)
1. Het verkeer
Files zijn niet alleen zeer schadelijk voor de economie maar zeker ook schadelijk voor het milieu. De regering is faliekant tegen een file tax. Het is mij niet helemaal duidelijk waarom precies. Als je een file tax invoert, en de bedrijven krijgen dit als extra uitgaven om hun personeel op de werkplek te krijgen, zullen ze echt wel creatief gaan nadenken over het feit waarom de nachtdienst om 7 uur stopt en de dagdiensten dan ingaan. Dat kan ook naar 5 uur bijvoorbeeld, wanneer het nog heel rustig is op de weg. Daarnaast zijn er nog steeds individuen die in de file staan op weg naar een familie bezoek of voor een boodschap.
De file tax leidt tot verplicht creatief nadenken van heel ondernemend Nederland!
2. Ballonnetjes
De plastic soep is ongekend en een verschrikkelijk groot probleem aan het worden. Niet alleen de dieren ondervinden hier veel ellende van. De deeltjes zijn zo klein aan het worden dat ze via ons voedsel, (zoals het eten van vis) ook in ons lichaam komen, met alle gevolgen van dien. Kan niet echt goed zijn. Maar niet getreurd. We gaan gewoon door met ballonnetjes oplaten bij feestelijke en minder feestelijke gelegenheden. Ook stoppen we niet met al die rotzooi weggegeven bij de kassa’s in supermarkten. We denken er niet aan om al die plastic pet flesjes gewoon weer te gaan vervangen door glazen flesjes, die heel makkelijk weer kunnen worden hergebruikt. En nu heb ik het nog niet eens over al die nutteloze verpakkingen gehad. Paprika, komkommers, wortelen, radijsjes en spitskool met plastic er omheen. Toe nou! En waar zijn de piramide theezakjes tegenwoordig van gemaakt? Theezakjes waren altijd van zeer milieuvriendelijk papier, en zonder een nietje de laatste tijd. Waarom plastic piramides? En nog steeds zie ik plastic zakken in de winkels, je moet nu alleen voor alle zakken betalen, en niet alleen de grote. En dan de standaards voor vuurpijlen, miljoenen afgekeurde onveilige plastic standaards, wel, die kunnen ze in ieder geval gecontroleerd afvoeren.
Producenten? Misschien eerst even nadenken voordat u iets produceert?
3. Zonnepanelen
Een paar procent van de groene energie wordt opgewekt met zonnepanelen. Ik zie hele nieuwbouw wijken uit de grond gestampt worden, zonder zonnepanelen. Heel makkelijk om die gelijk bij de bouw op de daken te leggen. We weten allemaal dat er iets moet gebeuren, en snel. Waarom wordt dit niet een vereiste en verplicht gesteld bij elk nieuw gebouw?
t’Is mij een raadsel!
4. Vliegen
Je kunt een jaar lang auto rijden ten opzichte van 1 vliegvakantie. De betaalbaarheid van het vliegen maakt dat er steeds meer mensen gebruik maken van deze mogelijkheid. Dat is op zich niet zo vreemd. Maar wel heel erg milieu belastend. Door de vervuiling die vliegreizen veroorzaken in de prijzen mee te berekenen zou het zomaar de helft kunnen schelen dat mensen ervoor kiezen om het vliegtuig te nemen. Het zijn natuurlijk erg impopulaire maatregels die een kabinet zou moeten nemen, dus om hun kiezers te houden laten ze het maar wat op hun beloop.
Die impopulaire maatregelen moeten een keer genomen worden, liefst voor het te laat is!
5. Vlees
We blijven lekker stunten met vlees prijzen. Er zijn rapporten te over, die allemaal vertellen dat de vleesindustrie een groot deel van de CO2 vervuiling veroorzaakt. Maar daar ga je toch je vlees niet voor laten staan? Als vegetariër, ben ik geen actievoerder of tegenstander van het consumeren van vlees, maar ik maak me wel grote zorgen over de hoeveelheid die geproduceerd wordt om aan alle behoeften te voldoen. Het gaat dubbel op, de wereld bevolking groeit en de vleesconsumptie neemt toe wereldwijd.
Misschien is het een goed idee om iedereen zijn eigen dier een keer te laten slachten?
6. Pesticiden
Chemische bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden om schimmels, plagen, ziekten en onkruiden te bestrijden. Ondanks de waarschuwingen zie ik nog steeds roundup in de bouwmarkten en tuincentrums staan. Het Chemiebedrijf Monsanto kreeg in de jaren 90 al signalen dat het gebruik van de omstreden onkruidverdelger Roundup kankerverwekkend kan zijn. Er worden al minieme hoeveelheden in het drinkwater aangetroffen. Daarnaast worden de “letale” dosissen getest in ons voedsel. Biologische stapeling wordt dit genoemd. De grens is nog niet bereik, maar willen we die grens wel bereiken?
Bestrijdingsmiddel>insecten>insecteneters (vogels en vissen)>roofdieren>vlees consumptie.
Bestrijdingsmiddel>grondwater>gewassen>plantaardig eten.
7. Speelgoed
Hoeveel onzinnige shit kun je over de hoofden van kinderen uitgooien? Heb je onlangs wel eens een speelgoed folder door gebladerd? Van Bubbleezz naar Squishies. En van Crunchies naar Slimies. ‘t Is even leuk, maar dan hop, op de afval berg. Ik misgun onze kleintjes hun knuffeltjes echt niet, maar veel ouders zullen het met me eens zijn dat de speelgoedberg van hun kinderen idiote vormen aan neemt.
Moeten het er echt honderden zijn?
Stop de vervuiling
Ik kan nog wel even doorgaan, met vuurwerk, alles branders, vreugde vuren, privé vliegtuigen, consumptie, auto gebruikt/fiets, spullen…
Heb je echt een nieuwe nodig?
Recyclen
Uit een kiepwagen ruwe erts wordt gemiddeld iets meer dan vijftig gram goud gewonnen, terwijl in een kiepwagen vol afgedankte laptops 3,5 kilo goud zit. Dat is zeventig keer zoveel! Dus lever al je apparaten netjes in op het depot! Recyclen is de eerste stap naar een beter milieu.
“Het universum en de domheid van de mens zijn oneindig, alleen van het universum ben ik niet helemaal zeker.” ~ Albert Einstein ~
Gerelateerde blogs






