Nederland Overstroomt, Wat Kan Je Doen

Nederland Overstroomt wat kan je doen

Loes Knetsch ©

Nederland overstroomt wat kan je doen

By User:Jan Arkesteijn [Public domain], via Wikimedia Commons

De kans dat Nederland daadwerkelijk onder water komt te liggen is niet zo groot. Dat hangt helemaal af van de klimaatsverandering en de weersveranderingen die gaan plaats vinden. Houston had ook helemaal niet gedacht dat het zo’n ramp zou worden. En toch is het daar een feit. Van nature ben ik toch wel een heel nuchter persoon. Totaal geen “prepper.” Maar deze nuchterheid zorgt er ook voor om even na te denken wat er eigenlijk allemaal over je heen komt als het mis gaat. Dan is het wellicht verstandig om een aantal basisbenodigdheden in huis te halen.

Wat gebeurt er?

  • Als je geen stromend water hebt?
  • Als de elektriciteit uitvalt?
  • Als er geen internet verbinding meer is?
  • De telefoon het niet meer doet?
  • Het gas niet meer stroomt?

Of als alles tegelijk wegvalt, zoals bij een overstroming gebeurt?

Hoe hoog komt het water bij een grootschalige overstroming bij jou?

Dat is interessant om te weten, of je moet vluchten of het thuis kunt afwachten. Hier is een website waar je de postcode kunt invullen om een prognose te krijgen over hoe hoog het water in jouw woonplaatst zal komen bij een overstroming. Overstroom ik?

Nederland ligt onder de zeespiegel

Nederland ligt onder de zeespiegel

Waar moet je aan denken als Nederland overstroomt?

Als je ervoor kiest om thuis te blijven?

Een voorraad bronwater

Op het moment dat we getroffen worden door een orkaan valt alles uit. Het is daarom verstandig om een paar pakken of flessen bronwater in huis te halen. Reken op minimaal 1-2 flessen per dag per persoon.

Een knijpkat zaklamp

Geen elektriciteit en batterijen zijn op, dan biedt een knijpkat zaklamp de oplossing. Die werkt met een dynamo waarmee je altijd licht kunt opwekken.

Lucifers en kaarsen

Als alles uitvalt is het pas echt donker. Je verdwaalt in je eigen huis. Verpak de licifers goed in een plastic zak zodat ze droog blijven. Een gemiddeld waxine lichtje brandt 3-4 uur. Reken uit hoeveel je er nodig hebt voor een dag of 3-5.

Witte handdoeken, lakens en een stift

Om hulptroepen vanuit de lucht te alarmeren kun je spandoeken maken met tekst of witte handoeken tussen je raam klemmen.

Zon oplaadbare powerbank

Met een zonne energie oplaadbare powerbank is het mogelijk om, als je netwerk nog bereikbaar is, om je inmiddels lege telefoon weer wat op te laden en een noodsignaal uit te zenden.

Draagbare transistor radio op batterijen

Verstoken van alle nieuws is wel het ergste. Met een tansistor radio kun je het laatste nieuws over de overstroming volgen.

Voorraad houdbaar voedsel

Je hebt er geen idee van hoe lang het water hoog blijft en wanneer er eventueel hulp komt. Daarom is het verstandig om een voorraadje blik/pot voedsel in huis te hebben. Je blijft echt wel in leven op een paar dagen alleen bruine bonensoep. Je hebt geen gas, dus zorg dat dit voedsel ook direct koud te eten is.

Medicijnen

Denk aan de medicijnen die je nodig hebt, wacht nooit tot het laatste moment om nieuwe te bestellen. Zorg altijd voor een week voorraad.

Eerste hulp

Zorg dat je verbanddoos de benodigde spullen bevat.

Een emmer en WC papier

Je WC werkt niet meer, je kunt hem niet meer doortrekken, de poep drijft omhoog. dan is het erg handig om een emmer te hebben voor al je behoeften.

Mes, touw en kabelbinders (Tie-rips)

Zo’n Zwitsers zakmes met heel veel functies is echt wel een overlevingsattribute. Touw of een setje veters, een paar kabelbinders kunnen een uitkomst zijn als er iets vastgemaakt moet worden.

Volledig voorbereid

Kooktoestel op gas patronen

Wanneer je het denkt nodig te hebben dat je jezelf moet redden voor langere tijd, bijvoorbeeld wanneer je erg afgelegen woont, kun je een camping gasfornuisje op zolder leggen. Dat heb je zeker nodig wanneer je water voorraad op raakt en je verontreinigd water moet gaan drinken. Dat kun je dan eerst koken. Online bestellen? Klik hier…

Chloortabletten (desinfectie van water)

Als je al het flessenwater hebt op gebruikt, kun je met deze tabletten slootwater drinkbaar maken.

Lifestraw

De lifestraw is een apparaat wat direct verontreinigd water filtert en geschikt maakt voor consumptie

sawyer waterfilter

Sawyer Waterfilter bij Bol.com

Rubber boot

Het leger is naarstig opzoek naar overlevenden van de overstroming. Maar half Nederland ligt onderwater. En jij hebt nog geen helicopter of boot voorbij zien komen. Dan is het een optie om zelf in een bootje te stappen. Vandaag bestelt, morgen in huis.

Noodaggregaat

Een noodaggregaat kan je voor langere tijd aan energie helpen.

Waterdicht kluisje voor belangrijke papieren/ kostbaarheden

Wanneer het water voor langere tijd een meter hoog staat, wordt alles klam en vochtig. Heb je nogal wat kostbaarheden die erg in waarden veminderen door de invloed van vocht, dan is een waterdichte kluis voor jou waarschijnlijk een goede oplossing. Omdat een kluisje wat onhandig is om mee te nemen, kun je ook een waterdichte dry-bag aanschaffen.

Waar moet je aan denken als Nederland overstroomt?

Al je ervoor kiest om in de auto te stappen?

Reken op drama’s

Veel mensen zullen er voor kiezen om met de auto te vluchten naar familie voor het steigende water. Reken er daarom op dat het dramatisch druk op de wegen zal zijn. En dat je in urenlange files terecht gaat komen. Auto’s van de weg moet duwen die achter gelaten zijn. Omgevallen bomen die de doorgang versperren.

Jerrycan benzine

Je zal maar willen vluchten met de auto en je benzine meter staat op empty. Handig om een jerrycan benzine in je schuur te hebben voor noodgevallen.

Een voorraad bronwater

Het zal druk op de weg zijn, uren lange files, zorg dat je water bij je hebt.

Iets te eten

Kieper je voorraad blikken,potten, koekjes en frisdrank in de kofferbak.

Kleding

Neem warme kleding en extra schoenen mee. Niets is minder dan het steenkoud te hebben of te moeten lopen op schoenen waar je blaren van hebt. En een paar fleece dekens. Je weet nooit waar je strand.

Mes, touw en kabelbinders (Tie-rips)

Eigenlijk moet dit altijd in je auto aanwezig zijn. En niet alleen bij rampen.

Opblaasboot

Als je er eentje hebt, neem hem dan ook gelijk maar mee.

Kostbaarheden en papieren

In tijden van dit soort rampen, schijnen er altijd mensen te zijn die daar beter van willen worden. Als het mogelijk is, neem dan de meest kostbare sieraden en papieren mee. Er is altijd van dat gajus dat in je verlaten huis gaat inbreken en leegroven. Om deze papieren draag te houden in een omgeving vol water kun je ze eenvoudig bewaren in een drybag.

Eerste hulp boodschappenlijst voor een (overstromings) ramp

water
houdbaar blik eten
knijpkat zaklamp (online kopen)
transistor radio of misschien beter nog, een wereldontvanger
batterijen
lucifers
kaarsen
dikke zwarte watervaste stift
powerbank op zonne-energie

Denk aan de huisdieren

Wat heeft je huisdier nodig om een week te overleven? Of om het te vervoeren. Dit is voor elk dier verschillend. Denk er even over na.

Het eerste hulp boodschappenlijstje kost je misschien €100- €150 maar dan ben je gelijk wel een redelijk voorbereid op eventuele langdurige storingen.

Lees ook…

Deel dit bericht op jou Sociale Media

Gerelateerde berichten
Nog even een ballonnetje oplaten
Nog even een ballonnetje oplaten

Loes Knetsch © Mijnheer Dijkhoff sloeg de plank behoorlijk mis met het oplaten van 500 helium ballonnen tijdens een VVD-congress. Lees meer...

Beter Leven Begint bij Jezelf
Beter Leven Begint bij Jezelf

EEN BETER LEVEN, BEGINT BIJ JEZELF CO2 uitstoot, vervuiling, overconsumptie De enige schuldige die we aan kunnen wijzen is DE Lees meer...

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate other languages »