Kabinet Rutte ruïneert Nederland, mensen wordt wakker!

Loes Knetsch ©

Steeds vaker valt het me op hoe kabinet Rutte konkelt en draait om hun (financiële) verantwoordingen af schuift op de Gemeenten en de burgers. Ze komen niet uit met hun beleid en laten anderen er voor op draaien. Maar eerst een beetje geschiedenis, daarna puntsgewijs 13 , wat mij betreft, vrij ongelukkig makende beslissingen die door kabinet Rutte 1, 2, en 3 zijn genomen.

Kabinet Rutte 1

Na de ineenstorting van het vierde kabinet-Balkenende op 20 februari 2010 werden op 9 juni 2010 verkiezingen voor de Tweede Kamer gehouden. Zoals gebruikelijk in de Nederlandse politiek had geen van de partijen een meerderheid en werden verschillende Informateurs benoemd om de vorming van een coalitiekabinet. Een brede coalitie bestaande uit de VVD, CDA en de PvdA werd kort bekeken, maar afgewezen. Vervolgens duurden de onderhandelingen voor een “paars plus” -coalitie bestaande uit de VVD, Arbeiderspartij, D66 en Groen Links ongeveer drie weken, maar de partijen konden geen overeenstemming bereiken over de hoeveelheid bezuinigingen. Ten slotte werd een constructie onderzocht die voor Nederland zeldzaam is: een minderheidscoalitie bestaande uit de VVD en het CDA (samen 52 van de 150 zetels in de Tweede Kamer), in het parlement gesteund door de PVV (24 zetels), om de kleinst mogelijke meerderheid van 76 zetels te maken. De reden voor deze constructie was dat partijen het erover eens waren dat de grootste partij, de VVD en de grootste winnaar bij de verkiezingen aan de macht moesten komen; alleen het CDA kon of wilde helpen een meerderheid te maken, maar zij waren tegen het vormen van een goede coalitie met PVV vanwege hun verschillende opvattingen over de islam en immigratie. Daarom werden onderhandelingen gevoerd om een ​​coalitieovereenkomst te vormen tussen de VVD en het CDA, en om een ​​”parlementaire ondersteuningsovereenkomst” te vormen tussen alle drie de partijen, die met succes werden afgerond op 30 september 2010.

Toen Rutte op 14 oktober aantrad, was dit de eerste keer dat de VVD sinds de oprichting in 1946 een regering had geleid. Het was ook de eerste liberale regering sinds 1913.

Kabinet Rutte 2

Het tweede kabinet Rutte, ook wel het kabinet Rutte – Asscher genoemd, was het kabinet van Nederland van 5 november 2012 tot 26 oktober 2017. Het kabinet werd gevormd door de politieke partijen de VVD en de PvdA na de verkiezingen van 2012. Het uitruil kabinet was een meerderheidsregering in de kamer. Het tweede van de drie kabinetten onder leiding van Mark Rutte, de leider van de VVD, was het laatste kabinet dat werd geïnstalleerd door koningin Beatrix. Lodewijk Asscher van de PvdA, een wethouder uit Amsterdam, diende als vice-premier.

Kabinet Rutte 3

Het huidige kabinet, het Derde kabinet Rutte is er sinds 26 oktober 2017. Het werd gevormd door een coalitieregering van de politieke partijen VVD, CDA, D66 en de CU verkiezingen van 2017. De verkiezingen van 2017 resulteerden in een 2e kamer waar ten minste vier partijen een coalitie met een meerderheid (76 zetels) zouden moeten vormen. De zittende premier Mark Rutte van de VVD zou proberen een regering te vormen met de steun van het CDA en D66. De CU werd beschouwd als de meest waarschijnlijke kandidaat om het vierde lid van de coalitie te zijn.

De leiders van D66, het CDA, de PvdA, de VVD, de SP, GL en de CU verklaarden dat zij geen coalitie met de PVV zouden aangaan.

Na lang onderhandelen stemden de VVD, D66, CDA en CU in met een coalitie en alle leden van de Tweede Kamer van de betrokken partijen keurden de overeenkomst goed op 9 oktober 2017. Met 225 dagen na de verkiezingen werd een record gevestigd voor de langste kabinetsformatie in de Nederlandse geschiedenis.

Op 7 oktober 2019 verloor de regering de meerderheid toen Wybren van Haga, nadat hij was weggestuurd uit de VVD-partij van Rutte.

Wat is er aan de hand?

Ik schrijf dit vanuit een ondeskundig, maar bezorgt, oogpunt. Het gaat niet goed. Ik zal een paar voorbeelden bij name noemen, er zijn er vast nog meer, die mag je in een reactie onder dit artikel kenbaar maken. Want die zullen bij jou ook echt hoog zitten.

1. Toeslagenmeedenker gemeente

Al jaren een zooitje, je weet als burger totaal niet waar je aan toe bent. Het ene moment krijg je bericht dat je een bepaalde toeslag ontvangt, het volgende moment moet je deze toeslag weer geheel of gedeeltelijk terug betalen. Totale ondoorzichtige brij voor de leek. Je bent aan de “belastinggoden” overgeleverd.

2. De woningnood

Wauw, hebben jullie zoveel geld? Dan kunnen jullie wel verhuurdersheffing aan ons gaan betalen. De woning coöperaties worden geplukt, en dat zie je terug in een tekort aan nieuwe sociale woningen. De wachtlijsten op een betaalbare huurwoning zijn inmiddels gestegen naar onacceptabele hoogte. En de regering ziet weer zijn kans schoon, recreatieparken! Ze plukken de woning coöperaties, die vervolgens geen nieuwe woningen kunnen bouwen. Deze fout is destructief en heeft geleid tot een groot tekort op de woningmarkt. Ze willen iets wat scheef gegaan is nu recht trekken door bestemmingsplannen te wijzigen voor recreatie parken en permanente bewoning toestaan. Wederom schuiven ze hun eigen verantwoordelijkheid weer af op het bordje van een ander. En die ander, de Gemeenten, schieten direct in de spagaat. Ze gaan ineens spontaan handhaven op “niet permanente bewoning”. Hoe zou dat nou komen?

3. De zorgkosten

Tja, wel wat hoog hè? We kunnen beter een vast bedrag aan de gemeentes geven, en een gedeelte van de zorgkosten naar hen toeschrijven. De WMO is geboren. En de keukentafel gesprekken moeten dit gat gaan opvullen. De zogenaamde gemeentelijke “meedenkers” vervangen de taak van de regering en het Ciz staat buitenspel waar het de huishoudelijke zorgindicatie betreft. Gemeentes die een significant tekort hebben wentelen dit af op de burgers. We zien allemaal in onze omgeving dat dit niet goed werkt. Mensen worden gekort op zorguren en hulpverleners worden opgezadeld met zorg die eenvoudig niet binnen de gegeven tijd past.

4. Het onderwijsmeedenker gemeente

Die speciale scholen zijn wel duur, en ook de taxikosten rijzen de pan uit. Laten we een heleboel leerlingen overhevelen naar de gewone basisschool. Daar kunnen we heel wat op besparen op reis- en scholingskosten. Die BS leerkrachten kunnen er wel wat werkdruk bij hebben. En die speciale kinderen, die toch nog naar het speciale onderwijs moeten, die kunnen vanaf 11 jaar wel met eigen vervoer of het openbaar vervoer.

5. Genotsmiddelen

Accijnzen: Accijnzen zijn indirecte belastingen die geheven worden op bepaalde producten. Met name producten waar mensen niet zonder kunnen/willen.

 • Alcohol
 • Tabak
 • Minerale oliën, benzine 80,8 cent per liter, diesel 51,2 cent per liter, etc.

Als er geld tekort is, gaan de accijnzen omhoog, onder het mom van: Deze zaken zijn slecht voor mens en milieu dus moeten we de mensen in hun portemonnee treffen om ze te laten stoppen met het gebruik ervan.

Het werkt, tot op zekere hoogte. Er roken steeds minder mensen, hiermee zakken de inkomsten van de regering natuurlijk ook. Eureka! Accijnsverhoging! We verhogen gewoon de accijns op de tabak 2 keer dit jaar! Dat houdt de inkomsten wat in balans. Eerst op 1 januari met €0,14 en 1 april met €1,– op een pakje sigaretten, en €0,35 voor shag, vervolgens nog eens op 1 april met €2,50. Dat is toch zeker een grapje, niet? Omgerekend: verstokte rokers met een gemiddelde van één pakje per dag gaan er 287,74 euro op achteruit en de regering lacht in zijn vuistje.

6. BTW

Ja, die hadden we ook nog, van 6% naar 9%. Lage tarieven worden ineens hoge tarieven. Niets is zo veranderlijk als het weer, behalve de BTW tarieven dan. Ik noem het burgertje plukken.

Handigheidje: BTW calculator

7. De participatiemeedenker gemeente

De speciale positie voor minder valide mensen moet anders, en het bedrijfsleven moet gehoor geven aan de oproep van het kabinet om geschikte arbeidsplaatsen te creëren. De, voor de regering, dure sociale opvang en werkplaatsen worden opgeheven. Helaas vallen veel mensen tussen wal en schip. Zij kunnen geen baan vinden in het bedrijfsleven en zitten zich nu dus thuis een rotje te vervelen. Want er is geen andere dagbesteding meer.

8. Pensioengerechtigde leeftijd

Uitstel van betaling aan oudere werknemers. Handig bedacht! Daar kun je ook op besparen. Je laat de mensen gewoon langer werken. Dat daarmee meer jongeren aan de kant staan is veel goedkoper. Tenslotte, de bijstand komt van de Gemeente en de AOW niet. Hoewel, dan moeten je medebewoners natuurlijk niet teveel verdienen.

9. Studenten

Het leenstelsel, weer zo iets, studenten verplichten om te lenen, dit wordt weer terug gedraaid, daar is het licht weer aangegaan. En de pechvogels, die nu onder dat leenstelsel vallen, krijgen € 2000,– korting op een vervolgstudie. Ziet er leuk uit, maar is het niet. De meeste studenten zijn klaar met hun studie en gaan aan het werk. Helaas, zij krijgen dus niets vergoed en moeten de complete lening gaan aflossen. Dat hebben ze lekker weer bespaard!

10. Wie betaalt de rekening van dit kabinet Rutte?

 • De burgers
 • De woning coöperaties
 • De gemeentes
 • De gehandicapten
 • De leerkrachten
 • De zieken
 • De studenten
 • De AOW gerechtigden, als ze het uberhaubt halen.
 • Jij…!!

11. Hoeveel is het leven duurder geworden sinds 2010?

Het leven is fix duurder geworden. Kleding, benzine, groenten en fruit werden de afgelopen 10 jaar zelfs 20% duurder. De kosten voor levensonderhoud is de afgelopen 10 jaar met ongeveer 45% gestegen. Als ik dan kijk naar de hoogte van een AOW voor een echtpaar, dan zie ik een stijging van 33% in de afgelopen 10 jaar. Als je dus geen of een klein pensioentje hebt dan is dit geen vetpot te noemen.

12. Stakingenmeedenker gemeente

We hebben er nogal wat voorbij zien komen, de boeren, de bouwvakkers, de onderwijzers, het thuiszorg personeel, openbaar vervoer, Schiphol, Spoorwegen, advocaten, ziekenhuis personeel. Miljoenen mensen zijn ontevreden over het huidige beleid.

13. Privatiseringen

De hoofdreden die wordt gegeven is dat de bedrijven de consument voor zich moeten gaan winnen. En dat zo een gezonde concurrentie ontstaat. Helaas worden de werknemers de dupe. Zij worden, om de winsten hoger te maken voor het bedrijf en de aandeelhouders, compleet uitgekleed. De PTT werd TNT, vervolgens PostNL. Ga eens een gesprekje aan met de pakket bezorger over de werkdruk en zijn/haar loon. Het personeel van de busmaatschappijen kan niet eens een fatsoenlijke plaspauze nemen. Nee ik heb geen hoge pet op van het privatiseren, dat de overheid deze bedrijven en diensten overgedragen heeft aan het bedrijfsleven. Bushaltes en dienstregelingen verdwijnen en brievenbussen worden weggehaald en de post wordt beperkt bezorgd. Zeker op het platteland is dit zeer merkbaar. De overheid is vaak groot aandeel bezitter en vaart er alleen wel bij als deze bedrijven winsten maken. Maar is de burger hier ook zo blij mee?

Kies je voor meer of minder sociale balans?

Waar kies jij voor de volgende verkiezingen? Laten we toe dat er een 4e kabinet Rutte komt en laten we ons land en leven helemaal naar de klote gaan, of worden we met z’n allen wakker?

Gerelateerde berichten
De 7 landen op President Trumps lijst
De 7 landen op President Trumps lijst

Een Trumpiaanse actie die het hele bedrijfsleven op zijn kop zet De 7 landen op President Trumps lijst: Irak, Iran, Lees meer...

Komt er een derde wereldoorlog?
Komt er een derde wereldoorlog, end of days

Die vraag rijst steeds vaker, "Komt er een derde wereldoorlog?" Allereerst geef ik de definitie voor een derde wereldoorlog. Er is Lees meer...

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Reacties (2)

 1. nn

  Wie betaalt de rekening ipv betaald

  Reageren
  1. Loes (Auteur bericht)

   Dank je wel 🙂

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate other languages »

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie instellingen op deze website zijn ingesteld op "cookies toestaan" om voor u de beste browserversie mogelijk te maken. Als u deze website blijft gebruiken zonder uw cookie-instellingen te wijzigen of u klikt op 'Accepteren' hieronder, stemt u hierbij in. Voor meer informatie verwijs ik u naar GDPR voorschriften voor cookie en tracking beleid. Als je niet wilt dat er cookies geplaatst worden, staat het je vrij om deze website te verlaten. COOKIES WEIGEREN

Sluiten