18 jaar, welke veranderingen, wat moet je regelen

Vorige maand werd mijn dochter 18 jaar. Volwassen voor de wet. En daar mee verantwoordelijk voor haar eigen financiën. Welke veranderingen zijn er en wat moet je regelen?

Wij kwamen toch wel voor wat verrassingen te staan. Ze wilde van bank veranderen. En kon pas als ze 18 was een eigen studentenrekening openen. De rekening waarvan ze dan haar ziektekosten premie zou laten afschrijven, haar toeslag en studiekosten vergoeding op zou laten storten. Dingen die je dus al voor je 18e verjaardag regelt. Dan kan je niet anders dan het oude bankrekeningnummer invullen, en daarna maar weer een wijziging doorgeven.

Waar we ook even van opkeken, was dat ze op haar 18e verjaardag ook direct van mijn internet bankieren werd uitgeschreven. Ze kon nog pinnen, maar eigen rekeningen overboeken moest dan maar even via mijn rekening.

Door de drukte bij de ziektekostenverzekering,(haar brief was wel ontvangen, maar nog niet verwerkt) werd ze automatisch op mijn polis doorgezet, en de premie werd dan ook van mijn rekening afgeschreven. Ook dat hebben we recht moeten breien.

18 jaar, welke veranderingen, wat moet je regelen

18 jaar, welke veranderingen, wat moet je regelen

Handige linken voor alles wat je regelen moet.

 1. DigiD aanvragen. Deze heb je nodig om je eigen belastingzaken te kunnen regelen. Maar ook inloggen op je ziektekosten verzekering kan met DigiD.
 2. Je eigen ziektekosten verzekering. Kijk goed naar de polisvoorwaarden. Sommige verzekeringen lijken erg goedkoop maar zijn wel helemaal uitgekleed. B.v. Je gaat 2 keer in het jaar naar de tandarts, is dit (gedeeltelijk) meeverzekerd? Draag je een bril? Wat zijn de voorwaarden voor een bijdrage in de vergoeding bij een aanvullende verzekering? Mag je je eigen specialist kiezen? Et cetera.
 3. Studiekosten vergoeding of studiefinanciering aanvragen doe je bij Duo. Vanaf je 18e vervalt de kinderbijslag voor ouders. Als je nog op de havo of het VWO zit vraag je studiekosten vergoeding aan. Voor MBO of HBO vraag je studiefinanciering aan.
 4. OV-chipkaart studenten kun je regelen als je een MBO of HBO studie volgt, https://www.ov-chipkaart.nl/aanvragen/welkekaartpastbiju/studenten/
 5. Zorgtoeslag aanvragen.
 6. Studentenrekening openen. Dit kan alleen als je studie geld daar op binnen komt. Als je al werkt moet je de jongerenrekening omzetten in een privé rekening.
 7. Je eigen aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Vanaf je 18e jaar ben je zelf aansprakelijk voor alle schade die je aan anderen toebrengt. Kijk na of je nog op de verzekering van je ouders bent meeverzekerd.
 8. Je wilt er nog niet aan denken, maar het is ook verstandig om je eigen overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, zodat je bij een plotseling overlijden je nabestaanden niet opzadelt met een kostenpost van €5000,–.
 9. Als je erg veel moeite heb met het overzicht te bewaren, kun je een aparte bankrekening openen waar je geld opzet voor leuke dingen, een op=op rekening.

Gedicht voor mijn dochter

 

Achttien jaar geleden, was je mijn kleine meid,

wat stilletjes, verlegen, deed je de kleutertijd,

geen mens kon ooit vermoeden, dat plots, op een dag,

jij je lieve vader, alleen nog in het weekend zag.

In je nog jonge leven, kreeg je te maken met verdriet,

Het “waarom” ze dood gingen, begreep je niet,

Totdat je lichaam zei dat er teveel op je af was gekomen

Zodat je in het ziekenhuis werd opgenomen.

Lichamelijk ben je met alle zorg weer helemaal gezond,

De pijn in je hart sloeg echter wel een diepe wond,

het is zo fijn dat je nog hier in huis woont, dicht bij,

Want je bent en blijft die kleine meid van mij.

Loes Knetsch

Gerelateerde berichten
Wees je bewust van hackers bij smart home-apparaten
Wees je bewust van hackers bij smart home-apparaten

Geweldig! Een mooie Barbie-pop voor je kinderen, die hun vragen beantwoordt! Een horloge met GPS die je vertelt over de Lees meer...

Mijn kind slaat andere kinderen
Mijn kind slaat andere kinderen

Loes Knetsch © Mijn kind voelt zich beter wanneer het andere kinderen slaat, wat moet ik daaraan doen? Ik vond Lees meer...

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Reacties (2)

 1. Olga

  Beste Loes!

  Ik feliciteer u en uw dochter!
  Zo te zien, jullie hebben een uitstekende, vertrouwelike relatie met elkaar. Mijn zoon is ook 18 en hij heeft PDD-NOS. Ik hoop van harte dat hij ooit zelfstandig kan worden. Ik zoek vaak de antwoorden op mijn vragen in internet en wil je bedanken voor je geweldige blog.

  Beste wensen,
  Olga

  Reageren
  1. Loes

   Dag Olga, wat leuk je hier te ontmoeten, alle kinderen worden groot, en het blijft lange tijd een vraag of ze het wel gaan redden in deze maatschappij. Ik hoop ook voor jou dat je zoon, met de goede begeleiding, voorspoedig en gelukkig zijn leven zelfstandig kan gaan leiden. Ik ben blij dat je iets aan mijn blog had. Ik hoop dat jullie een goede tijd tegemoet gaan, groet van Loes

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate other languages »